Sundere bagning
Har du bemærket alle de opskrifter på sundhedsoptimerede kager, pandekager osv, der dukker op alle steder? Opskrifter som alle indeholder produkter som sukrin, mandelmel, kokosmel, fiberhusk osv. Opskrifterne er alle af det, der hedder sundere bagning, og det er opskrifter, der har et bedre ernæringsmæssigt indhold som flere kostfibre, mere protein og generelt færre kalorier end almindeligt bagværk.
Meningen er egentlig, at man fylder bagværket med næringsrige ingredienser, der bidrager med mere mæthed og kalorier som kroppen kan drage nytte af. Dette helt uden at gå på kompromis med den gode smag. Derfor kan alle, der ønsker sig en sundere hverdag uden alt for mange tomme kalorier drage nytte af de sundere opskrifter.
Oftest indeholder de gode og syndige opskrifter hvedemel, smør og sukker. Hvis du skal kreere dine egne opskrifter eller prøve at lave yndlingsopskrifter lidt sundere, skal du huske på, at der skal findes en erstatning for hver ingrediens.
Fx kan en opskrift på Brownie se sådan her ud:
Almindelig opskrift | Sundere opskrift |
---|---|
250 g smør | 2 modne bananer / 2 kogte søde kartofler |
150 g mørk chokolade | 150 g mørk chokolade |
4 æg | 2-3 æg |
250 g sukker | 8 dadler |
150 g hvedemel | 60 g kokosmel |
3 spsk kakao | 3 spsk kakao |
1 tsk vaniljepulver | 1 tsk vaniljepulver |
De ingredienser, der egentlig kun er tomme kalorier i den oprindelige opskrift bliver byttet ud med ingredienser, der indeholder flere fibre og ingredienser, der giver kroppen noget at arbejde med. Derfor kan et mellemmåltid sagtens erstattes - med god samvittighed - af fx en chokolademuffin, fordi du både får næring og noget mad, der giver mæthed.
Hvis du er helt ny indenfor det at bage med de sundere ingredienser, så kan jeg anbefale dig, at du starter ud med små portioner ad gangen. Det kan være svært at styre de sundere ingredienser i opskriften i større mængde samt at finde den rette balance i opskriften.
Erstatning for sukker, mel og smør i sundere bagning kan være:
Erstatning for sukker:
Sukker indgår i langt de fleste opskrifter i både brød og kager. Sukker kan skiftes ud i sundere bagning med fx Sukrin, sukrin gold, perfect fit mm. Vær dog opmærksom på, at alle sødemidler ikke søder ens, så læs bag på emballagen på produktet. Der kan nemlig være forskel på de enkelte sødemidler, og det er også forskelligt fra sødemiddel til sødemiddel, hvor kraftig sødeevne de har i forhold til almindeligt hvidt sukker.
Erstatning for almindelig mel:
Her kan det være svært at finde en meltype, der kan erstatte hvedemel 1:1. Du kan i stort set alle opskrifter erstatte noget af hvedemelet med en grovere meltype, der har flere ernæringsmæssige fordele, uden det kan smages, mærkes eller ses på brødet.
Hvis du har mod på det, så er det bare at prøve sig frem!
Mange anvender mandelmel eller kokosmel i de sundere opskrifter.
Fælles for de alternative meltyper er, at de er glutenfri. Gluten gør det muligt for gærbrødet at hæve og fungerer også som bindemiddel. Du kan tilføje fiberhusk i opskrifterne, når du anvender mandelmel eller kokosmel som erstatning for bindemidlet.
Mandelmel og kokosmel kan ikke stå alene i gærbrød. I kager kan disse meltyper sagtens udgøre 100 %, dog suger det dobbelt så meget væske som almindeligt mel, så enten skal du halvere mængden af mel eller tilføje mere væske.
Erstatning for smør og lignende:
Mange kageopskrifter indeholder smør eller lignende, men smør er lig med store mængder mættet fedt, og det er denne type fedt, som vi helst skal undgå. Derfor kan du med fordel se på, hvordan der kan ændres i opskriften så indholdet af mættet fedt reduceres.
Smør er med til at give en mere rund smag og en svampet konsistens. Dette kan opnås ved at tilføje enten avocado, æblemos, banan, kogte søde kartofler eller rødbeder. Du kan ligeledes tilføje skyr eller græsk yoghurt i opskrifterne. Alt dette har et langt lavere fedtindhold plus et højere proteinindhold end smør.