Tandpasta – med eller uden fluor?
Mange danskere er blevet mere opmærksomme på fluor-indholdet i deres tandpasta, da mange artikler på nettet beretter om fluors skadelige virkninger, når det findes i fx emballager, rengøringsmidler, regntøj eller generelt produkter, der skal være vand- og fedtafvisende.
Det er dog vigtigt at pointere, at fluor i disse produkter ikke er af samme type som det fluor, der kan findes i tandpasta. Fluor i tandpasta hedder egentlig fluorid, da det er en ion, der sammen med andre ioner danner salte som fx natriumflourid, som er det, der typisk findes i tandpasta med fluor.
Derfor er tandbørstningen vigtig
Mange af os er opvoksede med anbefalinger om at børste tænder 2 gange om dagen i 2 minutter, da dette er en effektiv måde at holde vores tænder og tandkød sundt på. I munden og omkring tænderne lever mange bakterier, der som udgangspunkt er tilpassede til livet med os mennesker, men som kan ophobe sig i store mængder. Hvis der findes for mange bakterier omkring tænderne, vil de danne for meget syre, som tænderne ikke kan holde til.
Når du børster tænder, holder du derfor antallet af bakterier nede, så der ikke skabes et for syrligt miljø omkring tænderne. Du skal passe på med at desinficere din mund alt for grundigt, så du dræber alle bakterierne, for så gør du plads til fremmede bakterier, der måske kan være farlige.
Det er selve tandbørstningen, der opretholder den gode mundhygiejne og som vasker madrester, bakterier og plak væk. Brug derfor en tandbørste af god kvalitet, hvor børstehovedets størrelse passer til din mund. Med et mindre tandbørstehoved kan du nemmere manøvrere tandbørsten rundt i munden og ramme alle tændernes flader. Det kan dog være svært at få renset ordentligt mellem tænderne, og derfor anbefales det at bruge tandtråd eller tandstikker til at fjerne madrester og bakterier mellem tænderne.
Når du bruger tandpasta, er det for at gøre tandbørstningen lettere, og så har mange tandpasta forebyggende egenskaber – fx fluor og huller i tænderne. Tandpasta indeholder som regel også forskellige slibemidler, der skal hjælpe med at fjerne misfarvninger af tænderne fra kaffe, te og rødvin.
Flere virksomheder er begyndt at fremstille tandpasta med aloe vera på grund af plantens beroligende og fugtende egenskaber. Tandpasta med aloe vera kan hos Med24.dk findes både med og uden fluor, så uanset hvilken tandpasta du foretrækker, kan du få glæde af en aloe vera, når du børster tænder.
Hvordan virker fluor?
Fluor i tandpasta er blevet testet grundigt verden over, og man er kommet til den konklusion, at fluor har særdeles mange nyttige egenskaber i forbindelse med tænderne. De fleste tandlæger anbefaler også at bruge tandpasta med fluor på baggrund af fluors forebyggende egenskaber.
Når natriumfluorid findes i tandpasta, er det opløst, og de frie fluorioner kan så forebygge huller i tænderne. Huller i tænderne kommer nemlig, når syren omkring tænderne begynder at opløse de mineraler, som tænderne består af. Fluorionerne kan nedsætte disse mineralers opløselighed, så der skal mere syreholdige omgivelser til, før tænderne går i opløsning og der kommer huller i tænderne.
For meget fluor
Faren er dog, at fluor i for store mængder kan være sundhedsskadelige. Fluor kan give ondt i maven og i svære tilfælde give livsfarlig forgiftning, men så skal du indtage et helt gram fluor. I tandpasta må der kun være 0,15g pr. 100g, hvilket vil sige, at du skal spise 6 tuber tandpasta inden for kort tid, før du er i fare for fluorforgiftning.
Det er på baggrund af fluors giftighed, når du indtager det i store mængder, at du kan bruge fluor til andre formål fx i rottegift, men så længe du følger anbefalingerne om kun at bruge, hvad der svarer til en ært eller lillefingernegl tandpasta, er du altså ikke i fare for at få for meget fluor. I Danmark tilføjes der nemlig heller ikke fluor til drikkevandet, som man gør andre steder, og den naturlige mængde fluor, der findes i vandet, er en så lille mængde, at det heller ikke er direkte sundhedsskadeligt.
Tandpasta til børn
Det som man skal være særligt opmærksom på er, at børn lettere kan få for meget fluor. Børn har en tendens til at spise meget tandpasta, når man børster tænder - faktisk helt op til 60%. Hvis man som barn bliver udsat for alt for store mængder fluor, kan man risikere at opleve fluoridforgiftning.
Dette kan medføre sygdommen fluorose, som er en forstyrrelse i dannelsen af den beskyttende emalje på børnenes blivende tænder. Det ses ved, at de blivende tænder har hvide pletter eller i svære tilfælde andre voldsommere misfarvninger.
Der stilles derfor også større krav til tandpasta til børn, og det anbefales kun at bruge en meget lille mængde tandpasta med fluor ved hver tandbørstning. Du kan her se vores store udvalg af tandpasta til børn, og under kategorien kan du læse meget mere om hvilken og hvor meget tandpasta børn skal bruge.
Økologisk eller hjemmelavet tandpasta
Frygten for at få for meget fluor har fået mange til at gå over til økologisk og mere naturlig tandpasta. Dette er fx Green People Tandpasta, der er 100% økologisk og helt uden sodium lauryl, fluor, farvestoffer eller alkohol. Disse former for naturlig tandpasta har til formål at beskytte mod bakterievækst i munden, og så gør de tandbørstningen lettere og mere behagelig.
Mange har også eksperimenteret med at lave sin egen tandpasta bestående af kokosolie, natron og evt. æterisk olie for at være helt sikker på, hvilke ingredienser man udsætter sin krop for. Disse tandpastaer uden fluor har ikke samme forebyggende virkning mod huller i tænderne som tandpasta med fluor, men de er stadig med til at vaske tænderne rene for madrester, plak og bakterier sammen med tandbørsten.
Det anbefales som sagt at bruge en tandpasta med fluor, men man må hver især overveje, om den forebyggende og gode effekt mod huller ikke opvejer den risiko, der er for fluorforgiftning, hvis man spiser en hel masse tandpasta på én gang. Er du i tvivl, kan du altid spørge din tandlæge til råds.