Tips til kampen mod vintertræthed
Mange danskere har problemer med vintertræthed, og så kan vinterhalvåret føles hårdt at komme igennem. Men måske behøver det ikke være så svært for dig at komme igennem mørket. I denne guide kommer vi med gode råd til, hvordan du tager kampen op mod vintertræthed.
Hvorfor opstår vintertræthed?
En af årsagerne til, at mange kommer til at lide af vintertræthed, kan være mangel på lys. I sommermånederne skinner solen fra morgen til aften, og det giver os mere energi. Men når vi rammer efteråret, bliver antallet af solskinstimer mindre. Dette kan ende med at påvirke mange, og tage vores energi fra os.
Hvis vi dykker ned i det mere tekniske, danner vi et hormon i hjernen kaldet melatonin. Når mørket falder på, dannes der mere melatonin i kroppen, og det er bl.a. dette, der er med til, at vi bliver trætte om aftenen. Når lyset så igen rammer os i øjnene, dannes der mindre melatonin, og vi bliver mere friske igen.
Om sommeren har vi masser af lyse solskinstimer, og her er der god balance i vores produktion af melatonin. Men når de mørke måneder er over os, får vi ikke på samme måde stoppet produktionen af melatonin, da lystimerne er få. Af denne grund kan mange føle sig ekstra trætte og energiforladte om vinteren. Derfor er det vigtigt at få så meget ud af solskinstimerne som muligt.
Sollys er ikke kun godt for vores energiniveau og humør, det er også med til at give os d-vitamin. Flere danskere har derfor behov for at tage et d vitamin kosttilskud om efteråret og vinteren, da de simpelthen ikke får nok fra de få timers sollys der er om dagen. Mange oplever nemlig at der er mørkt, når de tager hjemmefra, og mørkt igen inden de kommer hjem.
Skab dit eget lys med lysterapi
I de mørke måneder, hvor solskinstimerne er få, kan du drage fordel af lysterapi. Dette fungerer ved at sidde foran en special lysterapi lampe, som udsender et særligt lys, som skal simulere lyset vi får fra solen.
En lysterapi lampe kan blive din nye bedste ven i kampen mod vintertræthed. For ved brugen af denne kan du minimere produktionen af melatonin, i de vågne timer, og hermed opnå en god start på en ellers overskyet og mørk dag og opleve mere energi.
Selv blot en halv times lysterapi kan have en god effekt, da du aldrig kan få nok lys. Bemærk dog at lysterapi helst skal benyttes om morgenen, for at opnå den bedste effekt på din døgnrytme.
Mere velvære i din hverdag
At bruge tid på dig selv og dine behov kan være med til at skabe mere velvære for dig selv. Mærk efter, hvad din krop har brug for, da du er den eneste der ved, hvad der fungerer bedst for dig.
3 gode råd til at skabe velvære for dig
1. Skab hygge om dig selv – Om det er med stearinlys, et lækkert varmetæppe eller noget helt andet. Så kan det hjælpe til at give dig mere overskud til andre ting.
2. Kom ud og gå en tur – Hvis du sidder på kontor eller er indendørs det meste af dagen, kan det være en god ide at komme ud at gå en tur efter arbejde eller skole. Dette kan både øge dit energiniveau med den friske luft, men også give dig dit skud af d-vitamin, hvis solen er fremme.
3. Få nok søvn - Nogle kan gå mange dage kun på 6 timers søvn, og andre har brug for minimum 8 bare for at kunne fungere. Få så vidt det er muligt det antal timer, som gør dig mest produktiv. På denne måde kan du være mere både for dig selv og andre.
Sover du dårligt om natten?
Der kan være mange årsager til, at du sover dårligt om natten, men måske er du en af dem, som kan drage glæde af TryptoNAT.
Pga. en unik formel af tryptofan samt forskellige urter, vitaminer og mineraler kan TryptoNAT hjælpe dig til en bedre nattesøvn, så du føler dig mindre træt og udmattet.
Der er bl.a. tilsat baldrian, som kan hjælpe dig til at falde i søvn og bidrage til en naturlig søvn. Baldrian kan derudover understøtte mentalt velvære i perioder, der kan være påvirket af anspændelser og stress samt bidrage til at håndtere stress i forbindelse med en hektisk hverdag.
Udover urter som baldrian indeholder TryptoNAT også flere forskellige vitaminer og mineraler herunder magnesium, som hjælper til, at du føler dig mindre træt og udmattet.