Urinvejsinfektion – det skal du vide om blærebetændelse

Skrevet af
Urinvejsinfektion

Hvad er en urinvejsinfektion og blærebetændelse?

Urinvejsinfektion, ofte forkortet til UVI, er en betændelsestilstand, der opstår, når bakterier trænger ind i urinvejene. Disse infektioner kan påvirke forskellige dele af urinvejssystemet, herunder nyrerne, urinlederne, blæren og urinrøret. Den mest almindelige form for urinvejsinfektion er blærebetændelse, som specifikt påvirker blæren. 

Kvinder er generelt mere udsatte for at få urinvejsinfektioner sammenlignet med mænd. Dette skyldes primært at hos kvinder er urinrøret kortere og tættere på endetarmen, hvilket gør det lettere for bakterier at trænge op i blæren. Når bakterierne først er inde i blæren, kan de hurtigt formere sig, da de trives rigtig godt i det varme og fugtige miljø, hvilket så fører til infektion. Efter kort tid vil bakterierne danne en betændelsestilstand i den slimhinde, som er på indersiden af urinblæren. 

Når en blærebetændelse opstår, vil du opleve rødme, irritation og øget trang til toiletbesøg, da urinblæren trækker sig sammen, selvom den ikke er fuld. Derfor oplever mange symptomer med hyppige, små vandladninger, som kan være meget smertefulde. 



Risikogruppen for urinvejsinfektion

Ca. halvdelen af alle kvinder bliver ramt af en urinvejsinfektion mindst én gang i livet. Den mest hyppige form for urinvejsinfektion er blærebetændelse, så det er ofte denne, der bliver refereret til, når der bliver talt om urinvejsinfektion. 

Ca. halvdelen af de ramte, vil få en ny infektion inden for et år, da sygdommen ofte vender tilbage. Statistisk set rammes kvinder af urinvejsinfektion fire gange hyppigere end mænd. Dette skyldes hovedsageligt anatomiske forskelle. Kvinder er i større risiko for at få en urinvejsinfektion end mænd, da kvinders urinrør kun er 4-5 cm langt, hvorimod mænds er 14-15 cm. Derfor har bakterier, som lever på huden, meget lettere ved at trænge op i urinrøret og komme i kontakt med blæreslimhinden.   

Især ældre kvinder har en øget risiko, da de ofte får tørre slimhinder. Hos ældre mænd med forstørret blærehalskirtel ses blærebetændelse også ofte.  

Blærebetændelse hos gravide

Gravide kvinder er mere udsatte for blærebetændelse på grund af de fysiologiske ændringer, kroppen gennemgår. Livmoderne, som vokser kraftigt, kan trykke på urinlederne og føre til, at nyrebækkenet tømmes dårligere for urin. Samtidig kan urinrørets lukkemuskel blive slap og bakterier har derved lettere ved at trænge op. Symptomerne er ofte de samme som hos ikke-gravide, men det er særligt vigtigt for gravide at søge behandling hurtigt.  

Blærebetændelse hos mænd

Selvom blærebetændelse primært er en tilstand, der rammer kvinder, kan mænd også blive påvirket. Hos mænd er blærebetændelse mindre almindelig, men ofte mere alvorlig, da det kan være et tegn på en underliggende tilstand, som for eksempel en forstørret prostata eller nyresten. Symptomerne ligner dem hos kvinder, herunder smertefuld vandladning, hyppig trang og uklar eller blodig urin. Da mænds urinrør er længere, er det sværere for bakterier at nå blæren, men når en infektion først opstår, er det vigtigt at søge lægehjælp for korrekt diagnose og behandling.  

Blærebetændelse hos børn

Blærebetændelse kan også ramme børn, selvom det er mindre almindeligt end hos voksne. Symptomerne kan være mere diffuse hos de små, hvorfor det nogle gange kan være sværere at diagnosticere tilstanden. Børn kan udvise tegn som feber, irritabilitet, nedsat appetit eller uforklarlig gråd, især under vandladning. Yngre børn, der endnu ikke er blefri, kan have en pludselig tilbagevenden til ufrivillig vandladning. Det er vigtigt at opsøge læge, hvis man mistænker blærebetændelse hos et barn, da en ubehandlet infektion kan føre til mere alvorlige komplikationer. 



Derfor er nogen mere ramt end andre

Det ses ofte, at de bakterier man finder i urinen ved en blærebetændelse, typisk er kolibakterier, som kommer fra mave-tarm-kanalen. Følgende faktorer kan også øge risikoen for en infektion i blæren: 

  • Utilstrækkelig hygiejne. Det er vigtigt, at tørre væk fra urinrøret efter hvert toiletbesøg.
  • Udsættelse for kulde i længere tid.
  • Samleje - særligt analt samleje.
  • Honeymoon cystitis. Ordet betyder blærebetændelse efter hyppig samleje, som typisk er med ny partner.
  • Anatomiske forhold som f.eks. udposninger på urinrøret eller dobbeltanlæg af urinveje kan medføre en urinrest i urinvejene.
  • Dårlig blæretømning, som kan være forårsaget af f.eks. selskabsblære, nedsunken blære hos kvinder eller forstørret blærehalskirtel hos mænd, kan urinrest forekommer og dette fremmer bakterievæksten.
  • Hormonelle ændringer, hos kvinder som har passeret overgangsalderen, danner mindre østrogen - kvindeligt kønshormon, som vedligeholder slimhinderne i urinrør og skede.
  • Ved brug af blærekateter hvor et kateter (plasticrør), indføres i urinrøret og bryder den beskyttende barriere mellem hud og blære.
  • Operation i underlivet eller på urinvejene hvor den beskyttende barriere mellem hud og blære også brydes.


Blærebetændelse symptomer - sådan genkender du tegnene

En urinvejsinfektion kan kendes på en kombination af symptomer relateret til vandladning og generel utilpashed. 

Typiske symptomer på blærebetændelse: 

  • Brændende fornemmelse ved vandladning: Ofte det første tegn mange bemærker.
  • Hyppig trang til vandladning: Men ofte med meget små mængder urin.
  • Uklar eller blodig urin: Kan variere fra let rosa til mørkerød.
  • Stærk og ubehagelig lugt af urin: En markant ændring fra den normale urinlugt.
  • Smerter i underlivet: Specielt omkring blæreområdet.

Nyrebækkenbetændelse

I nogle sjældne tilfælde, kan en blærebetændelse udvikle sig til infektion i nyrebækken. Symptomerne på dette kan være smerter i lænden, høj feber og almen utilpashed. Nyrebækkenbetændelse behandles også med antibiotika - dog af anden type end ved blærebetændelse.



Sådan stilles diagnosen

Ved symptomer på blærebetændelse, bør egen læge kontaktes. En urinprøve kan med fordel medbringes hjemmefra i et urinprøveglas – gerne morgenurin, da den er mere koncentreret.  

Hvis du mistænker, at du har fået en urinvejsinfektion, er det muligt at tage en hjemmetest. Hvis testen slår ud, bør du tage til lægen og få resultatet bekræftet. Her kan du vælge at tage en urinprøve med hjemmefra, dette er dog ikke en nødvendighed.

Egen læge har mulighed for straks at teste urinen for indhold af hvide blodlegemer, blod og nitrit. Samtidig kan lægen mikroskopere urinen for bakterier/mikroorganismer.

Mange læger vælger dog alligevel at indsende urinen til undersøgelse på en mikrobiologisk afdeling, hvor urinen kan blive dyrket. Dette gøres for at få af- eller bekræftet, om der er bakterier til stede og i givet fald hvor mange og hvilken type. En standardbehandling påbegyndes altid for at lindre symptomerne.


Sygdomsforløbet

I de fleste tilfælde forløber en blærebetændelse uden problemer og uden varige mén. For at sikre sig den korrekte effekt af behandlingen bør egen læge kontroldyrke en ny urinprøve, som typisk foretages én uge efter endt behandling.



Gentagende blærebetændelse

Det kan være svært at klarlægge, om man har gentagende blærebetændelse. Som en hovedregel siger man, at kvinder med mere end tre tilfælde årligt har gentagende blærebetændelse.  Mænd og/eller børn med mere end et årligt tilfælde af blærebetændelse siges at have gentagende blærebetændelse.  

Hvis du lider af gentagende blærebetændelse, bør du undersøges yderligere for finde årsagen til dette, og derefter kan lægen behandle for det påviste. Typisk starter lægen med at give en forebyggende behandling i ca. 3 måneder med en speciel type antibiotika i lav dosis.

Overgangsalderen

Har du gentagende urinvejsinfektioner som kvinde, og har passeret overgangsalderen, kan infektionerne forebygges med det kvindelige kønshormon – østrogen. Denne behandling findes i flere former f.eks. tablet eller vaginaltablet. De fleste læger anbefaler den forebyggende behandling lokalt i skeden med en vaginaltablet, som føres op i skeden hver anden dag eller med en lokalvirkende creme, som påsmøres området omkring skede og skedeåbningen. Fordelen ved lokal behandling er at man normalt kan undgå blødning fra skeden.



Behandling af blærebetændelse

Sulfonamider anvendes som en standardbehandling af urinvejsinfektion. Forsvinder bakterierne ikke ved denne behandling, kan det være nødvendigt at dyrke urinen. Dette gør man for at kunne vælge den helt korrekte behandling og fordi det ikke er alle bakterier, som medfører blærebetændelse, der reagerer på en behandling med sulfonamider.

Vær ekstra opmærksom

- Gravide kvinder med tusind bakterier pr. milliliter urin eller mere skal i behandling, selvom de ikke oplever symptomer. Det gøres for at forebygge risikoen for nyrebækkenbetændelse, som vil være en komplikation under graviditet. Antibiotika som fx ampicillin, mecilinam og nitrofurantoin kan anvendes under hele graviditeten og i forbindelse med amning. Sulfametizol kan anvendes i visse dele af graviditeten. 

- Hvis der opstår en urinvejsinfektion hos patienter i kateterbehandling, kan de behandles med Haiprex, som kan købes i håndkøb på Med24.dk, for at gøre urinen mere sur og nedsætte forekomsten af bakterier. En forebyggende behandling med antibiotika bør undgås hos denne patientgruppe.



Gode råd ved til lindring og forebyggelse af blærebetændelse

- For at mindske risikoen for blærebetændelse er der flere daglige vaner, du kan indføre. Gode toiletvaner er afgørende, da det er vigtigt at tømme blæren fuldstændigt ved hver vandladning og at undgå at holde sig for længe. Dette hjælper med at skylle eventuelle bakterier ud af urinvejene. Derfor er det også en god ide at tisse efter samleje.

Kvinder bør altid tørre sig fortil og bagud efter toiletbesøg for at forhindre spredning af bakterier fra endetarmen til urinrøret. Vær omhyggelig med den intime hygiejne. Anvend evt. Vivag intimsæbe og/eller Vivag intimservietter.

- Drik rigeligt med vand dagligt. Hyppig hydrering bidrager nemlig til, at urinvejene skylles regelmæssigt, hvilket kan hjælpe med at fjerne bakterier. Undgå desuden overdreven indtagelse af koffein og alkohol, da disse kan irritere blæren. 

- Undgå stramt tøj, især stramme bukser eller undertøj, da de kan skabe et fugtigt og varmt miljø omkring det intime område. Dette er ideelle betingelser for bakterier at trives i. Desuden kan stramt tøj forhindre ordentlig ventilation i området, hvilket kan øge risikoen for bakteriel vækst. Derudover kan tætsiddende tøj også forårsage friktion og irritation af det intime område, hvilket kan forværre symptomerne på en eksisterende blærebetændelse eller øge sårbarheden over for nye infektioner. 

- En urinvejsinfektionstest kan hurtigt og nemt give dig svar på, om der er tale om en infektion.



Læs mere om underlivet:

10 råd til en god intimhygiejne
Har du kløe i skeden?
Tørhed i skeden

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.